Trouwen, moeten jullie dan wel of niet naar de notaris?

De aanloop naar jullie bruiloft is een geweldige tijd waarin jullie leven op een roze wolk. Het laatste wat jullie dan willen is nadenken over de minder leuke dingen. Toch komen jullie er tijdens het plannen van jullie bruiloft niet onderuit. Hoe willen jullie dat de zaken zijn geregeld op het moment dat jullie onverhoopt toch besluiten om te scheiden of nog vervelender, als één van jullie overlijdt?

Vanaf 1 januari 2018 is de Wet Beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. In deze blog vertel ik wat deze wet inhoudt en wanneer het wel of niet nodig is om naar de notaris te gaan.

Fotocedits: Sanne Popijus fotografie

 Als jullie niet naar de notaris gaan…

Jullie trouwen automatisch onder beperkte gemeenschap van goederen op het moment dat jullie niet naar de notaris gaan. Dit betekent dat alles wat je voor jezelf hebt opgebouwd buiten het huwelijk om, van jou persoonlijk blijft. Hier vallen schulden, bijvoorbeeld een studieschuld, ook onder. Alles wat jullie tijdens het huwelijk samen kopen of krijgen, is van jullie samen. Dit geldt ook voor schulden die jullie samen aan gaan.

Schenkingen en erfenissen daarentegen blijven van jou persoonlijk ook als je deze tijdens het huwelijk ontvangt. Dit bedrag is alleen van jullie samen op het moment dat de schenker dit aangeeft of wanneer het testament dit aanduidt.

Wanneer dan wel naar de notaris?

Uiteraard kunnen jullie nog steeds in volledige gemeenschap van goederen trouwen. Dit en iedere andere aanpassing die jullie willen toevoegen op de beperkte gemeenschap van goederen laten jullie vastleggen onder de huwelijkse voorwaarden. Voor beide opties is het daarom nodig om naar de notaris te gaan.

Het is het makkelijkste om naar de notaris te gaan vóór jullie huwelijk. Op dat moment is er namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit ontstaan. Natuurlijk is het geen probleem als jullie pas na de bruiloft bedenken dat jullie toch graag huwelijkse voorwaarden willen. Dit kunnen jullie te allen tijde bij een notaris laten aanpassen.

Overleg goed met elkaar

Het is dus belangrijk dat jullie samen goed overleggen wat jullie willen laten vastleggen. Alle details die jullie ten opzichte van de beperkte gemeenschap van goederen willen laten aanpassen, moeten jullie in een notariële akte laten vastleggen.

Op het moment dat jullie besluiten om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen dan kan de notaris jullie hierin advies geven. Deze kan jullie precies vertellen wat voor jullie situatie verstandig is om vast te leggen. Of als jullie al precies weten wat jullie willen, dan kunnen jullie uiteraard ook direct een afspraak maken om alles vast te leggen.

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *